jueves, 20 de agosto de 2009

Querella versus l'SGAE


Avui s'ha fet pública la querella entre l'SGAE i alguns col.lectius culturals independents de les localitats espanyoles de Fuente Obejuna i Zalamea. L'enfrontament va encapçalat amb el lema: "Todos contra la SGAE". Ambdues comunitats han apostat per la representació sense el consentiment ni el finançament de la Societat General d'Autors i Editors (SGAE). Per una banda, el dret a representar una obra d'un autor sense consentiment d'aquesta entitat oficial, que comença passats 70 anys de la mort de l'autor, i per l'altra, el fet que la representació no sigui fidel al text original, sinó lliure, han dut a ambdós sectors, alcaldies i SGAE, a la discussió. Legalment, els ajuntaments haurien de cedir a l'SGAE un tant per cent dels beneficis gua nyats amb les entrades, però les dues localitats es queixen del mateix. Fa ja temps que s'aixeca polèmica entorn a les mesures restrictives de l'SGAE, per posar un exemple, el tema del lloguer d'espais de concerts, poc assequibles econòmicament per als grups novells, cosa que condueix als més enriquits i refotudament clàssics a elevar-se al "top ten". Però potser la de les regions españoles de Fuente Obejuna i Zalamea no seria qüestió de defensa dels drets ciutadans, sinó una polèmica com qualsevol altra. Al cap i a la fi, la llei és la llei, i si toca pagar perquè s'està fent una lliure representació de l'obra de Lope, s'ha de pagar.

A continuació enganxo el link amb aquesta notícia redactada per dos diaris espanyols: La Razón (http://www.larazon.es/noticia/todos-a-una-contra-la-sgae), que incideix en el fet de la defensa dels drets culturals contra l'SGAE, i El País (http://www.elpais.com/articulo/revista/agosto/SGAE/todos/elpepirdv/20090815elpepirdv_8/Tes), que insinua la infracció legal de les dues localitats espanyoles.

2 comentarios:

Aleix Porta dijo...

I què, Marta? I què?
Per què han de pagar 30.000 euracos (xifra que crec que no has citat) a l'SGAE els petits municipis de Fuenteovejuna y Zalamea? Tampoc has dit que les obres representades les realitzen actors i actrius veïns de les localitats pel simple fet de fer teatre (per amor a l'art) i el que guanyen de representació, si es que guanyen quelcom, és per fer un soparet tots plegats. Per què clar, des d'una perspectivsa postmodernista (entengui's, cadascú fot el que li dóna la gana, tothom té judici sobre el que fan els altres i ningú es fia ni de son pare) tot això està clar, però en un poble, encara existeix auest bon rollisme que et permet muntar coses com una obra de teatre entre els veïns i els amics.
Saps el que són 30 mil euros en localitats petites?

A més, per què coi han de pagar per representar una obra que va ser escrita fa 3 segles localitzada al seu poble? Trobaries just que et cobressin milers d'euros per citar obres al teu blog?

HEm de recordar que volien cobrar a uns concerts benèfics per utilitzar els escenaris? Al final se'n van desdir, però la declaració no se la van callar.

SGAE al paredón

Marta Parés dijo...

A veure, anem per parts. Em sembla molt bé el fet de muntar obres lliurement per part d'associacions de veïns i altres col.lectius, jo mateixa assisteixo a representacions de l'estil... Però sí que és veritat que s'haurien de posar d'acord en qüestions legals, i no muntar tant de merder... Al cap i a la fi, si llegeixes La Razón i després El País, te n'adones de la diferència en la difusió de la notícia, que et fa veure que en realitat es tracta d'un follón local molt diferent del tema dels concerts benèfics... Que, per cert, em sembla un fet justificat per queixar-se de l'elitisme en l'àmbit musical. Cada cosa al seu lloc, no tot és dir NO per dir NO.

Crítics amb l'SGAE